determinades opcions polítiques, que no posen al centre la dignitat de la persona humana i les seves necessitats, i no sempre afavoreixen les estratègies i els recursos necessaris per a garantir a cada ésser humà el dret fonamental a la salut i l’accés a les cures. Paral·lelament, l’abandonament dels fràgils i la seva solitud també es veuen agreujats per la reducció de l’atenció únicament als serveis sanitaris, sense que s’acompanyi sàviament d’una “aliança terapèutica” entre metge, pacient i familiar.
Ens fa bé tornar a escoltar aquesta paraula bíblica: no és bo que l’home estigui sol! Déu la pronuncia a l’inici de la creació i així ens revela el sentit profund del seu projecte per a la humanitat però, alhora, la ferida mortal del pecat, que s’introdueix generant sospites, fractures, divisions i, per tant, aïllament. Això afecta la persona en totes les seves relacions: amb Déu, amb si mateixa, amb els altres, amb la creació. Aquest aïllament ens fa perdre el sentit de l’existència, ens treu l’alegria de l’amor i ens fa experimentar una sensació opressiva de solitud en tots els passatges crucials de la vida.
Germans i germanes, la primera cura que necessitem en la malaltia és la proximitat plena de compassió i de tendresa. Per això, cuidar els malalts vol dir, en primer lloc, tenir cura de les seves relacions, de totes les seves relacions: amb Déu, amb els altres –familiars, amics, agents sanitaris–, amb la creació, amb ells mateixos. És possible? Sí, és possible i tots estem cridats a treballar dur perquè això passi. Fixem-nos en la imatge del bon samarità (cf. Lc 10,25-37), en la seva capacitat per alentir el pas i fer-se proïsme, en la tendresa amb què alleuja les ferides del seu germà que pateix.
Recordem aquesta veritat central de la nostra vida: hem vingut al món perquè algú ens va acollir, estem fets per a l’amor, estem cridats a la comunió i la fraternitat. Aquesta dimensió del nostre ésser ens sosté sobretot en el temps de la malaltia i de la fragilitat, i és la primera teràpia que hem d’adoptar entre tots per a curar les malalties de la societat en què vivim.
A vosaltres, que esteu patint la malaltia, ja sigui temporal o crònica, voldria dir-vos: no us avergonyiu del vostre desig de proximitat i de